tisdag 21 juni 2011

Hur väljer jag rätt färg på min foundation?

Det här är ett problem för många, och en riktigt svår fråga att svara på åt någon över internet, men jag ska göra mitt bästa :)

Först bör du ta reda på om din hudton är varm, kall eller neutral. Det är ganska knepigt men jag ska försöka underlätta lite genom att skriva ner de sätt som jag tycker hjälper när man ska ta reda på det.

* Din hud och sol.
Blir du lätt brun och sällan bränner dig har du troligen varm underton medan du som ofta blir röd, flagnar och bränner din förmodligen är kall. Du kan också tänka på vilken färg din solbrända hud får, lutar den mot en brun-gul/gyllene/olivfärgad nyans är du varm och är den mer brun-orange-röd(tänk färgen på en klassisk tegelsten) är du kall.

* Metall-test.
Ta ett guldfärgat och ett silverfärgat smycke, håll dem ömsom varandra nära ansiktet och se vilket som passar bättre mot dina färger. Förhoppningsvis ska något av dina smycken lyfta fram din hudton, harmoniserar med den och ge din hud ett intryck av att ha mer lyster. Passar båda smyckena lika bra har du en god chans att du är neutral, är det guld är du varm och silver kall.

* Blodådrorna.
Kolla på dina handleder eller något ställe där du har synliga blodådror och se vilken färg huden just över dem lutar åt. Blå/grön till grönaktig och du är varm och blå/lila till lilaktig och du är kall. Känns det omöjligt att avgöra, är både och eller varierar från ställe till ställe är du neutral.När du bestämt dig för vilken underton du har så kan du sedan testa dig fram till en foundation du tycker om. Har du varm hudton bör du välja en som har en gul underton, kall en svagt rosa/beige och neutral allra helst en som varken lutar mot gult eller rosa utan en mer neutral beige. Då du hittat ett märke och/eller en variant du vill testa så bör du testa den i ansiktet och halsen, aldrig på handen eller handleden! Helst ska du testa den på det område som jag markerat med lila här:  

Färgen ska matcha huden i ansiktet och den på halsen. Vill du vara extra noggrann så ska du helst försöka matcha in färgen på bröstet med. Många kvinnor har lite mörkare hud på just bröstkorgen. Ett vanligt sätt att tackla det problemet dock är att balansera färgen på ansiktet med en bronzer/bronspuder istället för att ta en mörkare foundation.


Om du inte har prover att ta med och testa hemma så att du kan testa i dagsljus försök alltid att gå ut från butiken efter att du applicerat lite foundation och se hur det ser ut i ljust dagsljus. Det största misstaget som man gör är att inte testa sin foundation i dagsljus. Inomhus är ljuset ofta lite varmare och det fungerar ungefär som ett "soft filter" och gör att nyanser smälter ihop och lurar ögat så att foundationen och huden kan se ut att matcha varandra fast de inte gör det. 
Så testa alltid i dagsljus!


Lycka till och fråga gärna om jag missat något som du undrar över!
<a href="http://www.bloglovin.com/blog/2662244/tyrannika?claim=cub285vh32f">Följ min blogg med Bloglovin</a>

1 kommentar: