måndag 11 juli 2011

Gör din egna salicylsyra-mask


Värktabletter som innehåller acetylsalicylsyra med den aktiva substansen salicylsyra kan göra superbra saker för din hud!

Blandar man acetylsalicylsyra med vatten får man BHA-syra och det är en nyckelingrediens i många ansiktsbehandlingar som säljs idag.
BHA-syra är en mild kemisk peeling som avlägsnar gamla, döda hudceller och ger huden en nyvunnen lyster. Den hjälper även till att slåss mot finnar och pormaskar och finns i massvis av aknemedel. Dess systersyra, AHA-syran, är mer känd menfaktiskt sämra på att krypa ner i porerna och lösa upp det fett som samlats där och dessutom är BHA-syran snällare mot känslig och irriterad hud!
 
Kan du få tassarna på en ask Aspirin så är det bra, de har bara adderat majsstärkelse till syran medan tabletterna Magnecyl och Treo har vissa andra ingredienser som bl a talk. I slutändan spelar det förmodligen ingen större roll, men det kan påverka huden i längden allt beroende på var och ens speciella förutsättningar.

Nu vidare till masken

Normal till fet hud:
Krossa 1500 - 2000 mg av de tabletter du valt att använda noga med en mortel eller baksidan av en sked och blanda sedan pulvret med lite vatten. Börja med en tesked vatten och tillsätt sedan mer till dess att du fått den konsistens som du föredrar på din ansiktsmask.

Torr och/eller känslig hud:
Använd hälften flytande honung och hälften vatten istället.

Oavsett hudsort kan du alltid testa att blanda med din vanliga hudkräm eller aloe vera-gel för att få en mildare mask, börja alltid med lite vatten dock! Rör i lite vatten till dess att du fått en seg pasta och fortsätt sedan med vad du vill blanda ut med.

Den färdigblandade masken applicerar du sedan på ren hud och låter verka 15 - 30 minuter. Massera gärna lätt med fingrarna när du sköljer av masken så får huden sig även en fin exfoliering av kornen från värktabletterna :)

2 kommentarer:

 1. Visst är detta häftigt! Salicylsyra kan användas till så mycket!

  SvaraRadera
 2. Vill du ha vacker hy?

  Har du pormaskar, acne, fet t-zon, fina linjer, rynkor, rosacea eller psoriasis?

  Värt att läsa om man vill börja med kemisk peeling hemma.

  http://kemiskpeeling.blogg.se/

  Tips, råd, instruktioner och vart man köper det billigt.

  SvaraRadera